Triffle Pelangi
Bahan-Bahan
Bahan kek (1st layer) :
1 biji kek gulung perasa strawberi/ vanila/ pandan. Potong.
Bahan kastard (2nd layer) :
1 tin susu cair
1 tin air
1 cawan gula
1/2 sudu kecil esen vanilla
4 sudu besar tepung kastard
sedikit garam
Bahan buah-buahan campuran (3rd layer) :
1 tin besar mix fruits
Bahan Jelly (Final layer) :
Crystal or Clear Instant Jelly Powder (90gm)
1 tin air (400gm) or 1000ml
Sedikit pewarna - mengikut citarasa...
Cara membuatnya......
1. Potong kek dengan lebar yang sama, susun dalam mangkuk sehingga menutup permukaannya, ketepikan.
2. Masak bahan kastard sehingga agak pekat dan tuangkan ke dalam mangkuk kek tadi.
3. Bila kastard telah agak sejuk (keras) masukkan buah-buahan campuran (susun dengan menarik).
4. Masak bahan jelly sehingga jernih, tuangkan ke atas buah-buahan tadi (final layer).Buah-buahan tadi akan nampak seperti di dalam cermin :)
5. Jika perlu, hias permukaan jeli yang telah keras dengan whip cream dan buah strawberi
6. Boleh di simpan di dalam peti sejuk atau dihidangkan terus :)
No comments:
Post a Comment