Roti - home made
Ingredient A:
1 tbsp of dry yeast
1 cup of warm milk
2 tbsp of sugar
· Mix them together and let it riseIngredient B:
2 eggs – stir
How to do it:
Mix ingredient A with B and stir
Pour some melted butter (2tbsp)
Pour 4 cups of flour + 1 tsp salt into the mixture
Gaul rata2 hingga sebati dan uli2… beberapa kali dan balik2 kan dia
Buatkan doh seperti bentuk bulatan dan sapu butter di atasnya sedikit dan tutup dengan kain muslin
Bila dah naik, buangkan angin berlebihan dengan menumbuknya beberapa kali sehingga dia leper sedikit
Biar sehingga 10 min hingga naik double
Sapu loyang dengan mentega
Bentukkan doh tadi dengan bulatan kecil dengan saiz yang disukai dan susun dalam loyang
Tutup sekali lagi dengan kain muslin dan biarkan selama 30 min
Pukul telur dengan sedikit air dan sapu atas doh tadi
Bakar doh sehingga 30 min dengan suhu 220 darjah celcius
Apabila sudah masak, semasa panas, sapukan butter di atas roti untuk dapatkan kesan kilat
Siap untuk dihidang....
No comments:
Post a Comment