create your own banner at mybannermaker.com!

Thursday, December 23, 2010

Roti - home made

Ingredient A:

1 tbsp of dry yeast

1 cup of warm milk

2 tbsp of sugar

· Mix them together and let it rise

Ingredient B:

2 eggs – stir

How to do it:

Mix ingredient A with B and stir

Pour some melted butter (2tbsp)

Pour 4 cups of flour + 1 tsp salt into the mixture

Gaul rata2 hingga sebati dan uli2… beberapa kali dan balik2 kan dia

Buatkan doh seperti bentuk bulatan dan sapu butter di atasnya sedikit dan tutup dengan kain muslin

Bila dah naik, buangkan angin berlebihan dengan menumbuknya beberapa kali sehingga dia leper sedikit

Biar sehingga 10 min hingga naik double

Sapu loyang dengan mentega

Bentukkan doh tadi dengan bulatan kecil dengan saiz yang disukai dan susun dalam loyang

Tutup sekali lagi dengan kain muslin dan biarkan selama 30 min

Pukul telur dengan sedikit air dan sapu atas doh tadi

Bakar doh sehingga 30 min dengan suhu 220 darjah celcius

Apabila sudah masak, semasa panas, sapukan butter di atas roti untuk dapatkan kesan kilat

Siap untuk dihidang....

No comments:

Post a Comment